A víz háza

Izgalmas kihívás, határtalan luxus és panoráma. Balatonszemesre tervezett villánk megannyi lehetőséget, különleges irányokat és tervezési feladatot tartogatott számunkra.
A telek adottságai, a Balatonnal való közvetlen kapcsolat, a tervezési szabadság és nem utolsó sorban a Megrendelővel való együttműködés mind-mind különleges hozzáadott értékkel bírt az alkotói folyamat során. A balatoni panoráma és a közvetlenül elérhető vízpart egyértelműen kijelölte a tervezési irányt, hiszen mi másért érkezne ide bárki, ha nem magáért a Balatonért, a panorámáért, a vízért.
A házat a víz házának dedikáltuk, és ennek különféle megfogalmazásait építettük be a koncepcióba.

 

Tervezési fókuszok, analízis

A tervezést a helyszín pontos megismerésével, a lehetőségek felmérésével kezdtük, valamint a Megrendelő határozott elképzelései jelentős segítséget adtak a feladat konkretizálásához.

A helyszín Balatonszemesen található vízparti terület. A partról tisztán kivehető a nagy felületű víztömeg, és a szemközti Balaton-felvidéki hegyvonulatok. A koncepcióalkotás során a Balaton rengeteg féle arca, az Aranyhíd látványa, a Balaton-partra jellemző természetközeli területek változatossága, a vízzel való kapcsolat elemei megjelentek.

A koncepció és ebből fakadóan a ház egyik és legfontosabb kiemelt eleme a víz.

A cél, hogy az épület minden egyes pillanatban a vízre, a Balatonra emlékeztesse az ott élőket; akkor is, ha a helyiség, amiben éppen időt töltenek nem a Balaton irányába néz. Mindezt a luxus és a kényelem fenntartása mellett. A házban ennek kialakítására számos vízzel kapcsolatos látvány- és élményelem került beépítésre.

 

Megérkezés autóval

A telekre megérkezve egy kerti tó fogad, emellett a kétállásos garázsba történő parkolás is egy belső udvaros növényfallal kialakított átrium-tóval határolt térben jön létre.

 

 

Gyalogos megérkezés

Egyértelmű volt számunkra, hogy már a házzal való első találkozásnak is a balatoni panorámával való kapcsolatot kell hangsúlyoznia. A bejáratot feltárva egy dupla szint magas előtéren keresztül a szem meg sem áll egészen a tó és ég találkozásánál a horizontig. A ház teljesen átláthatóvá válik a partig, viszont a térszervezések arra adnak lehetőséget, hogy a nyitott és átlátható terek között újabb és újabb funkciók sejlenek fel, amik a ház további felfedezésére ösztönöznek.

 

 

Nappali-Étkező-Konyha

A kialakítása során a balatoni panoráma állandó láthatósága mentén került megtervezésre, miközben egy halas tavat is körbeölel, valamint a terekhez tartozó teraszok mindegyike változatos kialakítású lounge-masszázs, napozó vagy party medencével egészül ki. Így a tércsoportban pihenve bármerre is nézünk a víz minden irányban fellelhető.

 

 

Wellness

A Nappali teréből, a belső halas tóval is kapcsolatban álló Wellness lounge nyílik, amelyből feltárul a Wellness és a Gym, amely beltéri jakuzzival, vízesésfallal kialakított úszómedencére néző, körbejárható finn szaunával növeli a kényelemi érzetet. Ennek köszönhetően, még a Balatoni panorámától távolabb eső területek is a víz közelségére emlékeztetnek.

 

 

Privát terek

A villa öt különféle Master hálószobát tartalmaz, saját gardróbbal és fürdőszobával. A master hálószobák mindegyike saját spa élményt tartogatnak a lakóknak, amelyet balatoni panorámára néző szabadonálló kádakkal, esetenként páros zuhannyal, vagy akár privát panoráma medencével alakítottunk ki. A földszinti fő master kiemelt szerepe miatt privát spa kerttel is rendelkezik, amely kültéri zuhany és masszázs funkció lehetőséggel is bír.

 

 

A tervezés során kiemelt jelentőségű volt, hogy a közösségi terek tágasak, az öt Mastert is kiszolgáló méretben kerüljenek kialításra, viszont az elvonulásra is lehetőség nyíljon, a panorámával és a vízzel való állandó kapcsolat megtartása mellett. Ennek létrejöttére a master blokkokat úgy terveztük, hogy belépéskor egy tömbszerű tömeg fogadjon, amely a gardróbot és a fürdőszobákat tartalmazza, és a szobában való pihenést zavartalanul szolgálja.

 

 

A víz és a természet jelenléte az anyaghasználat kiválasztása során is elsődleges szempontként jelent meg. A természetes anyagok, mint a kő és a fa, erezetükben és struktúrájukban a víz fodrozását jelenítik meg, míg az fémhálós árnyékoló szerkezetek megjelenésében, a víz felszínén megcsillanó napfény analógiája valósult meg.

 

 

A villában végighaladva, és az egyes tereket felfedezve, a luxus és a kényelem megélése, a vízzel való állandó kapcsolat és az arra utaló finom részletek mellett biztosan felejthetetlen és nosztalgikus balatoni élményt nyújt a Megrendelőnek és családjának.

 

VEZETŐ TERVEZŐ: VEZÉR DÁVID

TERVEZŐ: NÉMETH MÁTÉ

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

0 K+
TERVEZETT NÉGYZETMÉTER
0 K+
MEGVALÓSULT NÉGYZETMÉTER
0 +
ELNYERT DÍJ
0 +
FŐS CSAPAT