Fókuszban az átrium

Két telekkel és egy kész vázlattervvel érkezett hozzánk az Ügyfél, melyet az előző tervező a még nem összevont telkekre készített. A kialakítás és az épület méretei (600 m2 +) végett nem javasoltuk a meglévő vázlattervek megtartását, átdolgozását, így teljesen új alapokat alkotva indítottuk a közös munkát. Ennek a közös alkotásnak a bemutatását Bíró Mártonnal a Singer Design tervezőjével és az épület megálmodójával készítettük el.

Kiindulásként csak egy telekre kezdtünk tervezni, azonban azt mi is láttuk, hogy a Megrendelőnek az igényeihez ez a koncepció kevés lesz. Nem is a telekmérettel volt elsődlegesen probléma, hanem a telek formájával. Hosszúkás és szűk területről beszélhetünk. Ezért végül a telekösszevonás mellet döntöttünk és erre készítettük el a második koncepció tervet.

A szokásos igényeken felül kifejezett kérés volt a központi átrium és TV.  Az alapigényeket szétbontva kezdtük a tervezést. Itt az első kihívást jelentő feladat az volt, hogy hol érkezzünk meg a házba.

Az igények nagyjából egy 400 m2 körüli két szintes épületet határoztak meg, viszont még így is nagyon hosszú volt a ház, így, ha azt a végpontjában támadtuk volna meg, akkor egy az épület derekán végig futó folyosót kaptunk volna, melyet mindenképpen el akartunk kerülni.

 

 

Ennek megoldásaként az a gondolatunk támadt, hogy ideálisabb lenne oldalt-középen bejutni, így a szomszéd felöli oldalon egy felvezető sávon érkezünk meg a házba. Itt el tudjuk sütni azt az geget, hogy nem csak belépünk a házba és előttünk van a lépcső, hanem rögtön szemben találjuk magunkat a hatalmas átriummal, így az első belépésnél már lesz egy azonnali vizuális élményünk.

Az átriumon áttekintve a nappali-konyha-étkezőt, azon túl pedig a kertet láthatjuk.

 

 

A központi maggal elértük, hogy a ház 6 blokkra tagolódjon. Földszinten egy megérkezés és vendékblokk, illetve a közösségi terek, az emeleten pedig gyerek és szülői szobák, a pince szinten pedig a gépészet és fitness helyezkedi el.

 

Földszint

 

Emelet

 

Pinceszint

 

Az átrium vizuális élményén túl cél volt, hogy funkcionális szerepe is legyen: segítse a ház benapozását és igény esetén extra friss levegőt is biztosítson. A nyugati fényeket beengedi a nappaliba és a konyhába is, továbbá a pinceszintet is megvilágítja, a fitness teremnek pedig plusz friss levegőt is ad.

 

Milyen extrább megoldást alkalmaztál a háznál?

 

BM: “Az átrium, az átforduló tetősík ablakok és az esővíz elvezetés mind-mind különlegessége az épületnek. Az átriumot sikerült egy nagyon erős építészeti, belsőépítészeti és funkcionális elemként kezelni. A belmagasság-érzetet igyekeztünk növelni az átforduló tetősík ablakokkal és ennek a vízelvezetése volt egy nagyon nehéz csomópont.

A gazdasági szempontokat figyelembe véve elengedtük az átforduló függönyfalat és megoldottuk tetősík ablakból, illetve parapetes normál ablakból, ahol visszahúzva egy olyan csomópontot alakítunk ki, ami épületszerkezetileg jól működik, a vízelvezetést is biztosítja, a vizuális hatást pedig megtartja.

Az első terveknél még nagyon középületesnek találta a csapat a tömeget, de a homlokzat alsó részén megjelenő kőburkolattal és az egész épületre kiterjedő anyaghasználattal sikerült ezt feloldani és meleg, családias otthon tervezni.

Maga a szerelt kőburkolat első megérzésre jött, mely azonnal elnyerte a Megrendelő tetszését. Célja volt, hogy a földszintet és az emeletet vizuálisan kettészelje; így a felső tömeg kevésbé robosztus.”

 

 

Mi a kedvenc épületrészed?

 

BM: “A hátsó blokk, a konyha a plusz bevilágítókkal, mellette az étkező, vele szemben a nappali, mellette a szerelt falu szeparálható játszószoba, melynek egészét az átrium indítja meg és folyik tovább egy fedett terasszá, majd az egész kertbe.”

 

 

Mi volt a legnagyobb nehézség a tervezés során?

 

BM: “Az első problémás pont a telek mérete volt, a következő kihívás pedig az, hogy az épületmagasság két teljes értékű szintet nem engedett meg, emiatt sokat kellett próbálkozni, hogy legyen kellő beltéri hely. A benti térérzethez adnak hozzá a felső szinti ablakok, továbbá ennek a következménye lett az ott megjelenő csomóponti megoldás is.

Így képes egy településrendeleti eszköz egészen az épület csomópontjára hatni.

A projekt eredményességének kulcsa, hogy sikerült gyorsan megismerni az Ügyfelet, jól megfogalmazott igényekkel, mintaképekkel érkeztek. Egyszerűen már az elején megvolt a kémia, gyorsan és jól tudtuk azonosítani az Ügyfél ízlésvilágát.”

 

Vezető tervező: Vezér Dávid

Tervező: Bíró Márton

Vegye fel velünk a kapcsolatot!