Vissza
HOTEL BUTIK BUDAPEST
TERVEZÉS ÉVE
2015
HELYSZÍN
Magyarország, Budapest
PROJEKT CSAPAT
Hajas Viola, Tóth Anett, Dr Szatlóczki Dóra Lilla, Csuhai Eszter
PUBLIKÁCIÓ
Octogon Deco 2016/2. szám

A módszerünkről

Mielőtt belemennénk a budai Vár tövénél lévő munkánk bemutatásának részleteibe, érdemes tisztázni, mit is képviselünk és alkalmazunk valójában. Mi nem építészeti vagy belsőépítészeti tervezést végzünk, amikor belekezdünk egy feladatba, hanem a sikeres és fenntartható üzleti beruházás alapjaként teljes hotel szervízdesignt végzünk, vagyis egy készre szabott szállodai élményt nyújtunk át a megrendelőnek. Mivel az a közös cél, hogy az adott hotel egyedi használati élményt nyújtson majd a vendég számára, ennek alapjait a brandépítés tudományából merítjük. Minden brandnek van saját története, amit megjelenítünk a vendég számára különféle élményt jelentő üzenetekként.

A munka kezdeteként identity research-öt, azaz identitáskutatást végzünk. Vagyis nálunk, a stúdióban nem úgy kezdődik egy új feladat, hogy leülünk és közösen ötletelgetünk, ahogy másutt szokás, hanem piackutatást végzünk. Szemügyre vesszük és megvizsgáljuk az adott hely környezetét számos szempontból azért, hogy megtudjuk, megismerjük az adott hely értékeit, amit majd a munkánk során vissza tudunk adni, ki tudunk aknázni a saját eszközeinkkel. Marketinges, közgazdász-körökben ezt SWOT-analízisnek hívnák. Mi is valami hasonlót alkalmazunk, azonban a saját módszertanná átformálva, építészeti eszközöket használva. Hiszen építészként éljük meg és látjuk a világot, mivel ehhez értünk, ezen a területen dolgozunk. Ha pedig a környezet analízisével kész vagyunk, birtokunkba kerül egy olyan adathalmaz, amiből saját építészeti felfogásunk szerint alakítjuk ki az adott projektre szóló tematikát, ami valós, tényeken és hiánypótló megoldásokon alapszik, és emiatt válik sikerré. Prémium design nyelven tervezzük meg a létestményt.


Vár a Vár

Ott hagytuk abba történetünket, hogy az abádszalóki butikhotel hazai és nemzetközi sikerén felbuzdulva a Tisza-tavi ház tulajdonosai ismét megkerestek minket. Ezúttal azzal, hogy Budán, a Vár tövében találtak egy régi társasház legfelső szintjén egy nagyobb iroda területet, ahová apartmanokat terveztek kialakítani, Butik Design Rooms Buda néven. 250-260 nm2-nyi tetőtéri területről beszélünk, ahol az ablakok vagy a szomszédos Várra vagy a fővárosra néznek, és ahol nincs lehetőség egyéb szolgáltatásra a szobák kivételén kívül. Ennél a projektnél már tudatosan alkalmaztuk azt a módszert, amit a Tisza-tavinál még csak ösztönösen tettünk, hogy tematikát teremtsünk, mert ez az, amitől kitűnik egy szálláshely a többi közül, így válik érdekessé és vonzóvá a szállást keresők körében.

Vagyis ennél a projektnél már célzottan kerestük azokat a kapcsolódási pontokat, történeteket, arra a bizonyos helyre jellemző dolgokat, tárgyakat, amelyeket aztán az építészet nyelvére átfordítva bemutatunk a vendégeknek. A lokáció itt is fantasztikus volt: hiszen a turistanegyed szívében, a budai Vár alatt fekszik a ház. Így azonnal tudtuk, hogy a környék élményét és hangulatát próbáljuk meg visszaadni az építészet eszközeivel a munkánk során.

A feladat 8 szoba kialakítására szólt, ebből lett végül 10, amiről utólag megállapítható, hogy nagy szerencse, mert ez a tíz apartman is állandóan csúcsra jár, egymásnak adják a kilincset a vendégek, olyan magas a foglalási arány. Ráadásul a Butik Design Rooms Buda a Booking.com visszajelzései alapján dobogós: a harmadik legkedveltebb szálláshely a Budapestre érkező vendégek körében, és nem akármilyen szálláshelyek előzik csak meg – az ötcsillagos Four Seasons és Aria Hotel. Minden mást maga mögé utasít a vendégek értékelése alapján ez a mindössze 10 szobás tetőtéri kialakítás.


Nemcsak Budapestből áll Magyarország

Stratégiailag a 2-3 napra érkező, külföldi turistákra öszpontosítottunk. És úgy döntöttünk, ne csak Budapest, a magyar főváros hangulatát, fontos helyeit, érdekességeit mutassuk be tematikusan, hanem hogy milyen értékeket, sok esetben hungarikumnak nevezett érdekességeket rejt Magyarország: a budapesti magyarságot, a magyarság fővárosának hangulatát adjuk vissza. E gondolatsor okán született a következő tematika: kialakítottunk egy olyan szobát, amelyik a gulyást mutatja be, mégpedig azért, mert az terjedt el a világban erről az ételről, hogy német ajkú földön ették, pedig nem igaz, tőlünk terjedt el a világban. A gulyás szó lényege a gulya = szarvasmarha csorda és az azt őrző fiú = gulyás, mint a vidéki, pusztai élet jelképeiről beszélünk. Itt bográcsból készült a mosdó, a szőr tapétán szürkemarha fej print látható, a gulyás, az alföldi betyár kalapjából készült lámpa, a fotel mellette a betyár elválaszthatatlan társához, a nyájat őrző pulikutyát imitálja, de még a vécé is a "pottyantós" szinonimája.

A lángos is igazi magyar étel, hungarikum, amely egy lágy tésztából készült sült lepény, és ma is különféle izgalmas ízesítéssel sok helyütt kóstolható. Nálunk a kisméretű szobát uralja a lángos formájú ágy, és a tészta elkészítését is megmutatjuk a saját eszközeinkkel: a lángos esetében elmaradhatatlan ízesítő fokhagyma formájú lámpa ontja a fényt, az ágy mögötti egyedi grafika pedig a lángoskészítés fázisait mutatja be. A matyóhímzés a főszereplő az egyik szobában, az a speciális öltés- és színvilágú díszvarrás, ami többszáz éve egy magyar alföldi vidéken, Mezőkövesd környékén őshonos.

De ugyanígy fontosnak tartottuk a szállástól mindössze pár perces sétára lévő Lánchíd és a híres dunai árvíz történetének bemutatását, vagy a hozzánk látogató turisták szinte kötelező programjának számító Hősök terének a mi sajátos eszközeinkkel való szerepeltetését, megmutatva hogy nem hősökről, hanem ezer éves honalapítókat takar ez az elnevezés! Budapest a fiatal hozzánk látogató generáció körében szinte egyet jelent a romkocsmák világával, ezt sem hagyhattuk ki, szerepel az egyik szoba témájaként. Ahogy az is természetes, hogy mivel Budapest híres arról, hogy a gyógyvizek, a termálfürdők városa – ez is szerepel az egyik szoba témájaként. Gyönyörű, békebeli kávézók vannak a városban, amelyek már az 1900-as századfordulón is Budapest kozmolita nagyságának, pezsgő kulturális életének szinterei voltak.

És ugyan a magyar borról főleg mi, magyarok szeretnénk azt hinni, hogy világhírű, a határon túl még tán csak hírből sem ismerik az egyetlen üdítő kivételnek számító tokajin kívül, de mi, magyarok valóban nagyon büszkék vagyunk a borainkra, borvidékeinkre, ezért ezt is bemutatjuk a Butik Design Rooms Buda vendégeinek egy szobán belül.