Vissza
HOTEL BUTIK DESIGN ROOMS
TERVEZÉS ÉVE
2014
HELYSZÍN
Magyarország, Abádszalók
PROJEKT CSAPAT
Singer Ádám, Krupp Márton, Hajas Viola, Mihályi Zsolt, Ocsovai Dorka, Csuhai Eszter

A hetedik elem

Víz, tűz, föld és levegő: az élet meghatározó négy eleme. Ehhez hozzájön egy messziről jött idegen, Leeloo-nak nevezi magát – ez Luc Besson kult-filmjének alapötlete. És ha mindezt megtoldjuk még további két fontos elemmel, akkor akár egy kis eldugott alföldi, Tisza-tó melletti kisvárosból is indulhatna a következő filmes storyboard. Mielőtt kezdetét venné a casting, lássuk, kinek mi ugrik be, ha azt hallja: Tisza-tó?


Szúnyog, lángos, huppanók

Van, akinek lángosozó, sátras, szúnyogcsípéses emlékek jutnak eszébe, másoknak hatalmas huppanók, lelket kirázó autózással, döccenőkkel. Megint mások úgy hiszik, ott tán nem is emberek laknak, mert a Budapest-Balaton-Bécs háromszögnél még nemigen jutottak tovább. Pedig Abádszalók ma egy izgalmas szeglete hazánknak. Egyre felkapottabb nyaralóhely, amiben számottevő szerepe van egy ott letelepedő vállalkozó kedvű magyar családnak. Akik mertek nagyot álmodni.


Az álmok arra valók, hogy megvalósuljanak

Családi nyaralójuk volt a vízparton, és amikor kapcsolatba kerültek a Tempero Építőipari és Uszodatechnika céggel, ők ismertek minket, hiszen már dolgoztunk együtt korábban, és ezért megkerestek a következőkkel: adott egy elhivatott család a Tisza-tónál, akik a nyaralójukat designos minihotellé alakíttatnák át, ehhez keresnek szakértő belsőépítészt. Amikor megláttuk az épületet, és a Tisza-tavi lokációt, azonnal tudtuk, a környék lehetőségeit nem elrejteni, hanem nagyon is előtérbe kell helyezni. Ekkor még nem tudatosan építkeztünk a táj adottságai alapján, hanem ösztönösen éreztük, a házat körülölelő természetet nem elrejteni, hanem beleilleszteni kell a munkánk során a tervezésbe. Így alakítottuk ki a modernista jegyeket hordozó külső falak, hatalmas üvegfelületek mögé elhelyezett különböző tematikájú hat vendégszobát. Ahol alapvetően a környék világából merített egyedi designra helyeztük a hangsúlyt. Kortárs eszközrendszert alkalmazva, ebből fakadó designmegoldással dolgoztunk a tervek kialakítása során. Abádszalókon alkalmaztuk először ezt a módszert, ami azóta meghatározó a munkánk során, vagyis a tematikusságon alapuló tervezést. Itt láttuk meg azt, ami szerintünk meghatározó: a helyi adottságokból merítve, a környék fontos üzenetei alapján tervezzük az éppen megszülető vagy átalakításra váró épületet.


Erdő, tó, tábortűz, téli napok, víziélet, madárvilág

A tiszai, vidéki élet alapelemeit összegyűjtöttük, ebből tevődött össze a Butik Design. Rooms tematika:


"A hetedik te magad légy..."

A hetedik helyiség a reggeliző, megjelenését maga a funkciója adta: itt az egyszerű népművészet kellékeit használtuk, amivel azt értük el, hogy olyan lett a reggelizőtér, mintha egy magyar egykori falusi parasztház legfontosabb közösségi terébe, a konyhába érkezne vendég, ahol már várják a betérőt. Nemcsak a házat, hanem a hozzá tartozó strandrészt is átalakítottuk: így született egy különleges úszóstég, amely 120-130 méterre bevisz a tó fölé, pihenőágyakkal, lounge hangulattal, gyönyörű panorámával. Itt is maga a környezet adta az inspirációt, hiszen a tavi táj szépsége meghatározó volt, szerettük volna megmutatni a ház vendégeinek, milyen gyönyörű a táj körülöttük, miközben élvezhetik a napozást, pihenést, fürdést. Első ilyen tematikájú tervezésünkkel, a hatszobás, abádszalóki butikhotellel nemcsak a határon belül nyertünk el számos szakmai és közönségdíjat, hanem nemzetközi szinten is elismerték a munkánkat. A Tisza-tavi butikhotel tulajdonosi köre pedig a sikeres megvalósításon felbuzdulva a fővárosban is keresett egy olyan vendégváró hely lehetőséget, amelyet ismét velünk együtt hoznak létre. De ez már egy másik történet.