Vissza
GRAND HOTEL TOKAJ
TERVEZÉS ÉVE
2017
HELYSZÍN
Magyarország, Tokaj
PROJEKT CSAPAT
Hajas Viola, Kutasi Dániel, Vezér Dávid, Endes Szabolcs, Hamburger Tamás, Ferkel Ágnes, Pribil Ádám, Vraskó Péter, Csuhai Eszter, Godina Eszter

Humánélmény, de másképp

Ismertük jól a magyar tulajdonost, aki hozzánk fordult az új projektje miatt, hiszen korábban épült, és azóta is nagyon sikeresen működő szállodái – ez az Egerhez közeli Hotel Bambara és a szintén e térségben fekvő Shiraz Hotel – átépítési, fejlesztési munkáiban már részt vállaltunk. Egy új szállodához a szőlőskertjeiről, borról, aszúiról híres Tokaj határában együtt válogatva találtunk egy izgalmas területet: egy kiszolgált andezitbányát egy hegyoldalban. Amikor elmentünk felfedezni az adott helyszínt, földúton zötykölődtünk odáig, és a meredek hegyoldal mélyén, egy katlanba zárt csodálatosan meghitt világot találtunk. A katlan ölelésében azonnal elvarázsolt minket az éteri csönd. Felkapaszkodva a meredek sziklafalon pedig a fantasztikus látvány a Tisza és a Bodrog találkozásával, a szőlőhegyek semmihez sem hasonlítható, végtelenül tágas látványával.

Itt nem végeztünk identity research kutatást, ahogy máskor szoktunk, mert meghívásos kispályázat keretében nem volt erre idő, de a csapatos ötletelés keretében megfogalmaztuk, hogy kétféle élményt szeretnénk majd megosztani a vendégekkel: introvertált érzést a bánya mélyén, és extrovertált világot megjeleníteni fenn, a magasban. Tudtuk, ez tőlünk megszokottan csakis egy tematikus hotellel lehet majd, méghozzá olyannal, ahol a hegy mélyén a belső világa felé fordulhat az odalátogató, jógával, lelki és testi gyakorlatokkal, spirituális élményekkel, csenddel, hangtálakkal, nyugalommal. A felső szinteken pedig távolba tekintve olyan élményeket lehet megosztani, ami a világ dolgaira nyitott kozmopolita utazót vonzza.


Kétarcú szálloda

Az eredeti koncepciónkban még az szerepelt, hogy ez legyen egy kettős hotel a két hangulat szerint, amely egy alsó épületből áll 80 szobával, és egy felső rész 20 lakosztállyal. Alulra terveztünk egy introvertált élményben megfogalmazott éttermet, sötét, egészséges ételekből álló kínálattal, fent pedig egy trendi, high-end gasztronómiát kínáló másikat, topgasztronómiával, degusztációs menüsorral. A lenti épületben introvertált wellnesst álmodtunk, jógával, meditációs helyekkel, csenddel, nyugalommal, energizáló kőkamrákkal, barlangokkal, a befelé fordulás, a megtisztulás élményével, forró vízű medencékkel, csak felnőtteknek szóló szolgáltatásokkal. Fent pedig nyitott wellnesst: vidám, nagy terekkel, gyerekmedencékkel, csobbanókkal, élményelemekkel, koktélbárral, jó zenével, hatalmas napozóterasszal, zajjal és élettel. Lent, az introvertált hangulathoz igazodó szobákat terveztünk, amelyek a sziklákra néznek, fent pedig a tág világra néző, nyitott, világos színvilágú szobákat.

A két teljesen különböző, és egymástól markánsan elváló világú épületet pedig egy csillevasúthoz hasonló fogaskerekű lift kötötte volna össze az eredeti terveink alapján. Az építészeti inspirációt a bányákkal kapcsolatos kétfajta fejtés munkamódszeréből merítettük: belül, a katlan mélyén a teraszos bányafejtés „köszön vissza” egy mesterséges, általunk kialakított mesterséges bányató látványával, kívül pedig a tömbös fejtés mód, markánsabb arccal, nyitottsággal, bátor és markáns ritmussal.


Országtematikus koncepció

Annyi módosítást kért a megrendelő, a javaslatunkba beleszeretve és minket választva a Köztivel szemben, hogy anyagi szempontok miatt ne két különálló épületet, hanem egyet tervezzünk – de a koncepciónk annyira tetszett neki, hogy minden egyéb változatlan maradt. Így jött létre a hotel alsó részének kőtömb világa, rajta attól elütő felépítménnyel. Ahol végül kevesebb lakosztályt alakítottunk ki, valamint kissé átalakítottuk az étterem koncepcióját is: bisztrójellegű vendéglátóhely született – így is full panorámával. A fenti étterem viszont egy hídon megközelíthetővé vált a külső vendégek, a számos igényes garsztro turista számára is, ami jó dolog. A hotel belső világában annyi újdonság szerepel még, hogy mivel a megrendelő minden eddigi szálláshelye, valamint az országban majd a soron következők is, különböző távoli, egzotikus országtematika koncepció alapján épülnek, ezért a tokajit sem hagyhattuk ki ebből a sorból: itt a dél-amerikai életérzés köszön majd vissza. Nem szerettük volna azonban meghazudtolni a tokaji, valamint bányakoncepciót. A megrendelői igény alapján kerestünk és szerencsére találtunk kapcsolódási pontot a környezettel. Mivel Tokajban vagyunk, ahol a hely történelmi kifejezéssel élve "folyékony aranya" az aszú, így az arannyal, a misztikummal, a dzsungellel, eldorádo misztikumával, barlangokkal kapcsoltuk össze a ház történetvilágát az introvertált részen, az azték színesség, szövésmód, filigránság és "világosság" gondolataival pedig az extrovertált területeket. A többisten hívő vallási szokásokat felidéző, misztikus történet vélhetően a ház elnevezésében is visszaköszön majd, erre a javaslatunk Huaca volt. Nem Huaca Hotel, egyszerűen csak Huaca, mint tisztelt, szent hely. A hotel tematikája, színvilága, hangulata és élménykínálata megmaradt kettősnek, Tokajhoz hű maradt, mégis Dél-Amerika világa is áthatja arany és élénk színezetben, sok-sok növénnyel, kortárs Dél-Amerikát idéző bútorokkal, bányaépülettel, finom utalású részletekkel.