Vissza
HOTEL ZWEISIMMEN
TERVEZÉS ÉVE
2015
HELYSZÍN
Svájc, Zweisimmen
PROJEKT CSAPAT
Singer Ádám, Hajas Viola, Mihályi Zsolt, Csuhai Eszter

Ideje Svájccal kapcsolatban azokat a kliséket elfelejteni, amelyek eszünkbe jutnak, ha erre az Európa közepén fekvő, több nyelvet beszélő országra gondolunk. Zöld fű, kék ég, a hegyoldalban legelő lila tehenek. És persze halálpontosan induló vonatok meg méregdrága órák. Nyomjuk meg tehát a „Delete” gombot, és lássuk inkább, mit rejt valójában Svájc mélye, mert lélegzetelállító, amit ott találunk...


Sajátos modell

Egy, még a mai napig fejlesztés alatt álló, a nagyon prémium svájci közegből is kiemelkedően top, ötcsillagos luxusszálló projekt belsőépítészeti megoldására szóló nemzetközi pályázatra kaptunk meghívást - kilenc másik pályázó mellett. A megbízónk azt a modellt követi, hogy megvesz egy telket, vagy opcióban leköti, megkeresi az építész és belsőépítészt, keres üzemeltetőt majd a teljes projekt csomagot értékesíti tőkebefektető felé: jelenleg ebben a stádiumban van ez a projekt. Amennyiben megtalálja a megfelelő tőkést, kezdődhet az építkezés.


A hotel helye

Érdemes egy cseppet elidőzni azon, hol helyezkedik el ez a majdani hotel. A hely neve Gstaad, ez Svájc délnyugati területén lévő ezer fős település, amely Zermatt-tal és St. Moritz-cal egyenértű télen topluxussíhely, nyáron túraparadicsom, ahová egész évben özönlenek a hírességek, világsztárok, többet közülük annyira elvarázsol a táj és a luxuskörnyezet, hogy házat is vett errefelé. A többi híres luxus-sídesztinációtól annyiban különbözik Gstaad, hogy komoly történelmi és kultúrális múlttal rendelkezik, amelynek nyomait lépten-nyomon láthatják e kisvárosba látogatók. Ide képzelt tehát a befektető egy luxusszállodát, ennek építészeti munkáit nyerte el a Ferdinand & Ferdinand építésziroda, akik egy magaslat alá álmodták meg a szálláshelyet. Úgy képzeljük el, mintha feltépnénk a hegy gyomrát – és ide terveztek egy szállodát, majd ezzel a nagyon merész ötlettel nyerték el a munkát. Mi, ebbe a erős alapötletű építészeti projektbe kaptunk belsőépítészeti munkák terveinek kidolgozására meghívást, és mind a kilenc, különböző európai országokból érkező, ismert és világszerte elismert irodákat utasítottunk magunk mögé azzal a pályamunkával, amivel végül elnyertük a befektető bizalmát.


Élményhegyek a hegyben

Mielőtt elkezdtük volna a munkát, ugyanazt a módszert követtük, amit korábban már sikerrel alkalmaztunk: stratégia alapon tervezünk, komplex szempont rendszereket vizsgálva. Azaz megnézzük, melyek a fő üzleti szempontok, ki a célközönség és milyen szolgáltatások szükségesek.

Feltettük magunknak a kérdést: mi az legfőbb üzenet, mi az a humánélmény, amit átélhet a vendég, ha ebbe a szállodába látogat? Az biztos, hogy Svájcról kell szóljon a belső tér, svájci design ízlést mutatva, ahol a helyi, a hegyi életet is bemutatjuk a saját eszközeinkkel, Gstaad kultúrális és történelmi értékei mellett sem mehetünk el szótlanul, és természetesen az egyik legfőbb üzenetet, a luxust is „hoznia” kell minden mozzanatában, a háznak - ez egy ötcsillagos svájci szállodai környezetben joggal elvárható. Emiatt az épület terveit újraszabtuk: gyakorlatilag azon kívül, hogy a hegy belsejében rejtőző külső héjat érintetlenül hagytuk, minden mást újraterveztünk. A szálloda majdani megfelelő szintű üzemeltetéséhez, megítélésünk szerint, ez elengedhetetlen volt. Másrészt, hogy egy valóban minőségi luxus tér-kapcsolati rendszert, egyedülálló szolgáltatási mixet és funkció kapcsolatot létrehozhassunk – emiatt is szükség volt az újratervezésre.

Új megközelítésbe kerültek az általunk lerakott koncepciótervben a szobák, a lobby, az egyéb közös terek, a különböző tereket összekötő utak, létrehoztunk egy belső "fénykürtőt" az épület gyomrában, ami köré a közösségi tervek szerveződtek.A teljes wellness részleget is átterveztük,ahol az ötcsillagos hegyi érzést hoztuk vissza térépítészeti eszközökkel, csupa természetes, és az adott helyre jellemző anyaghasználattal, színvalamint formavilággal. Itt előtérbe helyeztük a hegyi életformát, a hegy gyomrába fordulás nagyon is élményteli spirituális jellegét, belső átlényegülést, a hegy szellemével való azonosulást. Alapvetően azt a koncepciót követtük munkánk során, hogy mivel a hotel belseje bemegy a hegy gyomrába, ott a sötét barlangélményt mutassuk be az ott elhelyezkedő helyiségekben, és minél jobban távolodunk a mélytől, megyünk a fény, a természet, a csupa üveg bejárat felé, ott pedig az üde, természetes vonal, stílus jegyében terveztük meg a belső tereket.

Az ötlettervünkkel megnyertük a tíz szereplős meghívásos pályázatot, jelentős francia és holland desginstúdiókat magunk mögé utasítva, és amint „életbe lép” a második a fokozat, azaz belép a svájci színtérre a befektető nagytőkés, kezdődhet az építkezés. Három dolog nem változhat a munkák során: maga a projektgazda, az üzemeltető, a tervezők és koncepcióink - ezek alapján valósul majd meg a Gstaad-i ötcsillagos hotel a zweisimmeni hegy mélyén.