Vissza
GASZTROUDVAR TOKAJ
TERVEZÉS ÉVE
2018
HELYSZÍN
Magyarország, Tokaj
PROJEKT CSAPAT
Singer Ádám, Dávid Zsófia, Dr Szatlóczki Dóra Lilla, Vezér Dávid, Szőke Alexandra, Németh Máté, Pribil Ádám, Juhász Péter, Csuhai Eszter

A megbízás

Tokajban, az általunk tervezett hotel külső katlan területén a megrendelő felvetette, hogy szeretne egy olyan speciális helyet létrehozni, amely részben a szállóvendégeknek szól, másrészről kintről is látogatható. Egy valamiféle gasztropontra és egyben rendezvényközpontra gondolt – ennek kialakítására kaptunk megbízást. Mivel ez a kérés épp akkoriban merült fel, amikor az identity kutatást végeztünk a tokaji szálloda tervezésének kapcsán, ezért ezt a témát is felvettük a kutatásunk tárgyai közé. De azt tudni kell, még a tulajdonos is csupán annyit tudott ekkoriban, hogy szeretne itt egy érdekes, vonzó programot kínáló találkozási pontot kialakítani, így a hely működésének célja és az ehhez vezető megoldás kitalálása teljes egészében ránk várt.


Tervezési fázis

Elkezdtük tehát a környék és alapvetően a vendégigények tesztelését, vannak-e hiánypótló szolgáltatások, és vannak-e olyanok, amelyeken viszont nem érdemes gondolkodni? A swot elemzés eszköztárát használva felmerült annak ötlete, hogy szezonon kívüli időben, a hétköznapi holt idők kihasználására jó lenne órarend-alapon szervezve gasztro-ismereti programokat beiktatni azért, hogy bárki, aki jelentkezik, megismerhesse és elsajátíthassa a gasztronómia különböző oldalait, legújabb trendjeit. Lehet tartani például egészséges/bio konyha témában órákat, megismerni a relax főzés rejtelmeit, az ételdesignt, a különféle tálalásmódokat, étel-fotózást tanulni insta-tréning során, barista és sommelier oktatást lehet iktatni a programba. Gasztroversenyeket is lehet indítani ugyanitt, különféle kóstolókat meghirdetni, környékbeli gazdák, termelők részvételével kézműves gasztropiacot rendezni, esténként koncerteket, vagy olyan családi programokat szervezni, ami miatt az egész család felkerekedhet, pl. nyári estéken kertmozi vonzhatja be a közönséget.
Mindent összevetve egy kultikus rendezvényközpontot javasoltunk, multifunkcionális élménykörrel, ahol a gasztronómia területe is több szinten jelen van. Részben oktatási lehetőségként, részben gasztroélményként mind a hotel vendégeinek, mind a központba, kintről érkezőknek.


Építészeti megvalósítás

A tervünk lényege az volt, hogy csináljunk a hegy gyomrában egy épületet, ami három ponton tör a felszínre, és emlékeztet a pincék világára. De nem a borospincékére, hanem a gasztro gondolatra építve inkább a föld alatti hangulatos kamrák világát idézné. Ezt idéztük meg elegáns, mai formába öntve, sok-sok réz és beton használatával megoldva. Így alakult ki egyfajta egymáshoz kapcsolódó, sajátos gasztropincerendszer– kizárólag kortárs anyagok felhasználásával, kortárs elemekkel díszítve. Fontos szempont volt számunkra még az is, hogy az épület és a kültér fontos összhangban legyen - szinte együtt lélegezzen a táj az épülettel -, ezért az évszakok változása egyben az időszakos gasztrokiállításokhoz, kóstolókhoz, közös, akár csapatépítő főzésekhez, főzőbemutatókhoz nyújt majd megfelelő, tökéletes és autentikus hátteret. A kert funkcióját pedig úgy kapcsoltuk be ebbe a programba, hogy nyári estéken kertmozi üzemel majd itt, szabadtéri koncertek, főzőshow-k kerülhetnek megrendezésre.


Tematikus ajánlat

A módszerünkhöz hűen tematikát is ajánlottunk a megrendelőhöz a megvalósítás során: ha például olasz filmet vetítenek, akkor olasz ételek készüljenek a konyhán, ha a francia gasztronómia van soron – francia film peregjen közben. Tulajdonképpen a gasztronómia, ételek, borok vannak e helyütt a középpontban, de az legyen a cél, hogy mindig szélesebb kört biztosítva adják majd át az adott információt, élményt a rendezvényközpont látogatójának. Arra is tettünk javaslatot, a napszakok programjai miképp változhatnak: a délelőtt a gyerekes családok programjainak ideje lehet, délután érkezhetnek a turisták, a Tokajba látogatók, esténként pedig a környék, a város lakossága népesíthetné be a rendezvényközpontot, egyfajta igazi laza találkozóhellyé alakulna át a hely. Érdemes lenne e tematika mentén csomagokat is kínálni – szerintünk így mindenképp borítékolható a siker.