Vissza
NEXUS CORNER BUDAPEST
TERVEZÉS ÉVE
2018
HELYSZÍN
Magyarország, Budapest
PROJEKT CSAPAT
Kutasi Dániel, Szőke Alexandra, Hamburger Tamás, Singer Ádám, Godina Eszter

Irodaház + hotel kombó

A The Village terveit látva megkeresett bennünket egy beruházó, elmondta, hogy a főváros egyik frekventált pontján, a repülőtérhez vezető úton, egy nagyméretű telket vásárolt, és szeretné, ha beépítési tervet készítenénk a számára. Az elképzelése az volt, hogy egy üzleti szállodát és irodákat húz fel azon a helyen, a hotelhez üzemeltetőt, a készülő irodaházba pedig bérlőket keres Elsősorban a Brexit miatt Londonból elköltöző cégeket szólít meg, és előszerződne a lehetséges bérlőkkel. Majd a szálloda és irodaház bérlőinek szerződéseivel, valamint a telekszerződéssel nagybefektetőt keres, akinek eladja a megvalósuló teljes projektet. A mi szemszögünkből kedvező volt, hogy a beruházó minőségi terveket várt, bármilyen újdonságra nyitott volt, így örömmel vettük ezt a megbízatást. Egy apró szépséghibája volt a dolognak: nem rendeltek tőlünk identitty research-öt, e lépésünk nélkül kellett volna teljesítenünk a megbízatást.


Új utat a járatlanért el ne hagyj!

Mivel a prémium építészet értelmezése nálunk az innovatív és válaszokat kereső alapokra épül, ezért a szokásos módszerünk szerint haladtunk, és így felkérés nélkül is végeztünk egy minivizsgálatot. Arra jutottunk, ha business parkról, üzletekről és cégekről beszélünk, akkor azt az új gazdasági és menedzsment modellt érdemes követni, ami a világban ma egyre nagyobb teret nyer: egy sokkal szabadabb cégstruktúrát hirdető, kevesebb hierchiával rendelkező modellt ajánlottunk, olyat, ami itthon még nem általános és nem ez a megszokott. Egyébként ez a modell alapvetően az IT-szektorból indult, és a lényege, hogy minél több spontán kapcsolat jöhessen létre, mert az egyének így inspirálhatják egymást kreatív ötletekre


Építészeti koncepció

Tulajdonképpen ez az újfajta szervezeti működési elv alapján alakítottuk ki az építészeti koncepciónkat, kibővítve a megbízó eredeti megbízását azzal - amely egy szálloda és egy irodaépület tervezésére szólt – , hogy mindent úgy raktunk össze az épületkomplexumban, hogy azt eredményezze: az élet a munka része, a munka az élet része. Olyan tereket alakítottunk ki, ahol a különféle szomszédos cégekben dolgozó embereknek lehetőségük adódik nap mint nap egymással találkozni változatos körülmények közt, az irodán kívül: cukrászdákban, különböző éttermekben, konditeremben, spa-részben, - ahol van szauna, fürdőmedence -, orvosi rendelőben, üzletekben, szupermarketben, postán, konferenciaközpontban, jetlag szobában, imahelyen, csupa olyan területen, ahol feszélyezettség nélkül kialakulhatnak azok a spontán beszélgetések, amelyek a munka során ösztönzők, továbbvivők lehetnek.

Az egyes cégek, mikrocégek erősíthetik egymást tehát azáltal az elképzelésünk szerint, hogy egy olyan közös térben mozognak, tárgyalnak (akár külsős partnerrel), ami tulajdonképpen egy informális, laza és többfunkciós hely.


Kohabitáció

A businesspark területen a beruházó üzleti modellje szerint nagy nemzetközi cégek Budapestre helyezik ki egyes részlegeiket, miközben állandó, szinte napi kapcsolat van az anyacég, és a Magyarországra kihelyezett munkaterület között. Emiatt a Liszt Ferenc repülőtér könnyű megközelíthetősége, a tömegközlekedési hub (Köki) közelsége fontos és meghatározó. A businesspark része a közel 200 szobás, négy csillag superior minősítésű businesshotel is, valamint a 100-150 bérelhető stúdiólakás, amit akár hosszabb távra is bérelhetnek azoknak az alkalmazottaknak, menedzsereknek, akik a businesspark valamelyik irodájában dolgoznak. És mivel minden bizonnyal multicégek rendezkednek be az épületkomplexumban, a terveink alapján lesz arra mód, hogy ne egymástól független bérlőkként legyenek jelen, hanem együtt éljenek, dolgozzanak, sportoljanak, kikapcsolódjanak. Innen ered az elnevezés: kohabitáció, amit a tervezéseink során, ha csak lehet, mindig megvalósítunk: együttélést hozunk létre. Igaz, ebben az esetben az építészeti lehetőségek meglehetősen mostohák, a célunk mégis az, hogy a kohabitáció határozottan megjelenjen a tértervezésben: emiatt alakítottuk ki az egymásra épülő, egymással szinte összeölelkező formákat, a sok-sok közös teret, amelyek mind lehetőséget adnak találkozásra, kapcsolatépítésre. Így valósulhat meg, hogy az egymás mellett dolgozók ne idegenként, a többiektől elzárva éljenek a Nexusban, hanem számtalanszor találkozzanak, és kreatív módon, laza keretek között használhassák a többfunkciós tereket.