Vissza
VILLA BA
TERVEZÉS ÉVE
2017
HELYSZÍN
Magyarország
PROJEKT CSAPAT
Singer Ádám, Hobaj Orsolya, Kiss Dániel, Ocsovai Dorka
PUBLIKÁCIÓ
Milyen házat építsek? XVIII. évfolyam 2016./1. szám

Az ügyfél egy korábbi munkánkat látva keresett meg minket, első körben a meglévő házának belsőépítészeti ráncfelvarrására. A közös munka sikere további lendületet adott a megrendelőnek és a következő projektjéhez is a mi segítségünket kérte, mely egy igazi épületkülönlegesség lett. Meglévő háza mellé szeretett volna egy „férfilakot” építeni - amennyire csak lehet, üvegből -, ami a főépülethez egy üveghíddal kapcsolódik.

A megrendelő a legmagasabb minőséget várja el az élet minden területén, figyelve a részletekre, így az új házánál is ez volt a mérvadó.

Gondolatvilágában és viszonyítási rendszerében nagyon erősen van jelen a japán minimalizmus, amiben a fekete és a vörös szín dominál.

Kevés funkció: kis nappali, háló, fürdő és gardrób kellett itt helyet kapjon.

A ház egy nagyvonalú építészeti gesztus köré épül, ahol a design a kül- és beltér kapcsolatát hivatott erősíteni. Kő, márvány, üveg, víz és tűz a fő elemek, melyek meghatározzák a karakterét az épületnek és erősítik a maszkulin megjelenést. Fontos tanulság és felismerés volt számunkra, hogy a generál tervezés egy ilyen erős koncepciónál muszáj egy kézben legyen (ennél a tervnél egy külső építésziroda látta el az összefogó szerepet), hiszen a minőség garanciája nem csak a jól átgondolt koncepciótól függ, hanem a részletek professzionális megtervezése, kivitelezése és koordinációja legalább ennyire fontos. Ezt viszont csakis egyetlen erős tervezői akarat foghatja össze, a megrendelői szándék támogatásával.