Vissza
VILLA BJ
TERVEZÉS ÉVE
2013
HELYSZÍN
Magyarország
PROJEKT CSAPAT
Singer Ádám, Krupp Márton, Polgár Miklós, Ocsovai Dorka
PUBLIKÁCIÓ
Családi ház 2012/2. szám

Ügyfelünk egy szaklapban publikált munkánk révén keresett meg minket, ami olyan építészeti megoldásokat és designt képviselt, ami nagyon megtetszett neki is. A vidéki vállalkozó egy nagyon igényes, magas minőségű, presztízs értékű házat kért tőlünk, amihez nagy szabadságot adott illetve a tervezés során folyamatosan bíztatott, hogy bátran javasoljunk olyan megoldásokat, ami szokásostól eltér. A feladat nem volt egyszerű, mert egy meglévő ház átalakításával akarta elérni ezt a végeredményt.

Az áttervezés, a műszaki adottságok feltérképezése, de még az építkezés alatt is, számtalan váratlan dologgal találkozhat az ember, amire lehetetlen felkészülni. Egy magasabb szintű óvatosság és körültekintés ilyenkor természetes a tervező részéről. A megrendelő családi helyzetéből fakadóan (nem kellett gyerekbarát megoldásokat alkalmazni) lehetőség volt merészebb megoldásokhoz nyúlni, ami magasabb design értékkel bírt. Jelen esetben az épület pincéjét kibővítettük és a teljes felső szintet elbontottuk. Az épületre egy nagy tetőt képzeltünk el, ami összekapcsolja a külső és belső teret. Ezáltal egy igazán határozott és – ahogy a megrendelő fogalmazott – dögös karaktert kapott a ház. Ez a kialaktás annyira megtetszett a megrendelőnek, hogy az építőtől elvárta a tervek pontos betartását és tőlünk is sokszor kért tervezői művezetést, konzultációt.

Az épület berendezését részben ő, részben mi irányítottuk, a végső véleménye pedig elismerően csak annyi volt: „nem gondolta volna az elején, hogy ilyen házat ki lehet hozni a meglévőből.”