Vissza
VILLA MGY
TERVEZÉS ÉVE
2018
HELYSZÍN
Magyarország
PROJEKT CSAPAT
Dávid Zsófia, Hobaj Orsolya, Vezér Dávid, Mezei Márk, Pribil Ádám

A megrendelő az eddigi megépült referenciáink alapján keresett meg minket, hogy Mogyoródra, a Lake Forest villaparkba szeretne egy családi házat. Az első perctől fogva szabad kezet adott az épület kialakítására nézve, nagy bizalommal fordult felénk a tervezés során.

Az építészeti koncepció vázát a megrendelői igények és a villapark természetközeli alapgondolata adja: a humán élményt a tó, erdő és élettér összefonódása, az épített tér és természet határainak feloldása biztosítja. A jogszabályokat, szomszédos épületeket megvizsgálva a fókuszt a telekre irányítottuk, ahol a kötöttségekből és lehetőségekből könnyen és magától értetődően formálódott ki a villa tömege és alaprajzi kialakítása. A merev zárás a közeli szomszédok felé és a tóra néző kilátás adta lehetőség jelöli ki a két tengelyt, amire az épület szerveződik. Az egyik irányból könnyű, szellős, természettel összefonódó térélmény, a másik irányból tömör, és súlyos falak hozzák létre azt a három keretet, amely meghatározza az alaprajzi kialakítást. Az épületben egymástól elkülönülve kapnak helyet a villa intim és közösségi terei valamint egy önálló apartman. A térélmény nem csak a fő építészeti terek sajátja, hanem a kiszolgáló helyiségek is csatlakoznak az egységes koncepcióhoz.

A villa tömegébe ékelődő központi átrium mind a fő, mind az alárendelt funkciókhoz csatlakozva adja meg a természet mindenhol jelenlévő látványát. Az épület vázlattervi prezentációja hatalmas sikert aratott a Megrendelőnél, úgy érezte, a fejébe látunk. Nekünk is nagy élmény volt tervezni ezt a házat, szerettük a helyszínt, és a szabad kezet. Már a tervezési folyamat elején sikerült megteremtenünk az összhangot, ami végig megmaradt, és segítette a közös munkát. Ahogy mélyül a tervezési folyamat, úgy alakulnak ki a finom részletek. A koncepciót támogatja építészet és belsőépítészet szoros összefonódása, egymást erősítve szolgálják a természetközeli humánélményt. A terekben használt földszínű, természetes burkolatok és az áramló terek nyugalmat, csendet és harmóniát árasztanak. A belső terekbe befutó kőburkolat, a hatalmas keret nélküli üvegfelületek, a kifutó meleg fapadló végtelenné teszik a térérzetet.

Nagy öröm volt számunkra, hogy végül nem csak tetszett a Megrendelőnek a ház, de látta és értékelte azokat a finom szakmai gesztusokat is, amiket kollégáinkkal kiérleltünk az épületben. De a legnagyobb siker mégis az a közös büszkeség, amit éreztünk mi is és a Megrendelő is a kész ház iránt.