Vissza
VILLA PB
TERVEZÉS ÉVE
2015
HELYSZÍN
Magyarország
PROJEKT CSAPAT
Horváth Sándor, Krupp Márton, Mihályi Zsolt

Számtalan olyan építészeti kontextussal találkozunk nap, mint nap, ami inspiráló és kihívásokkal teli. Amikor viszont természeti adottságokkal kell „megküzdeni”, azt mi mindig egy különleges lehetőségként éljük meg.

Az ügyfél egy rendkívül meredek, ősfákkal teli telket vásárolt családi háza helyszínének; ha vásárlás előtt kért volna megerősítést, elképzelhető, hogy sok tervező nem támogatta volna szándékában. Adottságként viszont nem volt kérdés, hogy meg szeretnénk oldani a feladatot. A természet uralmát semmiképp nem akartuk megtörni, az ügyfél is ragaszkodott az ősfák megtartásához, ez pedig egy nagyon erős inspirációs forrásnak bizonyult.

Célunk a természet és épített környezet összekapcsolása, a határok átértelmezése, átlényegítése volt. Így született a gondolat, hogy a hegyből kiharapva egy privát udvart alakítsunk ki és engedni, hogy a természet a belső tér részévé váljon. A nappalit úgy terveztük, hogy az a fák közé kinyúlva szinte határtalanná tegye a külső és belső találkozását.

A belsőkandalló elhelyezésével pedig ezt a kifeszített térszerkezetet még hangsúlyosabbá tettük. Ezek a térjátékok teszik izgalmassá azt a párbeszédet, melyben a ház tömege együtt él a heggyel. Nem utolsó sorban ezek a nagyvonalú és határozott tervezői gesztusok az ügyfél családjának életvitelét hivatottak szolgálni, hisz ők a lehető legtöbb időt szeretnék tölteni a természetben barátaikkal grillezve, a gyerekekkel játszva vagy este egy pohár bort elfogyasztva a kinti-benti nappaliban.

A belső térszerkesztésben is szabadkezet kaptunk a megrendelőtől, így hitvallásunk szerint, a háló funkciókat külön blokkba szerveztük, melyek jól elkülönítik a nappali és éjszakai élettereket, így biztosítva a kétgyermekes család különböző napi tevékenységének zavartalan működését. Anyaghasználatában a ház szintén a természet nyelvén kommunikál: a fa, kő és üveg felületek szerényen húzódnak meg a fák árnyékában ezzel is jelezve, itt még mindig a természet az úr, az emberi jelenlét ezt tiszteletben tartva talál otthonra.