Vissza
VILLA TF
TERVEZÉS ÉVE
2013
HELYSZÍN
Magyarország
PROJEKT CSAPAT
Singer Ádám, Krupp Márton, Mihályi Zsolt, Lukács-Nagy Ádám
PUBLIKÁCIÓ
Milyen házat építsek? XVI. évfolyam 2014./2. szám

A megrendelő több üzleti beruházás után felkért saját családi házának tervezésére is. Üzletfelei visszafogott, de határozott személyiségként ismerik. Ezzel a házzal viszont szeretett volna kilépni a „függöny mögül” és megmutatni hogy, a minőség és design területén is elkötelezett. Megkeresésünkkor egyszerűen fogalmazott: „a legjobb házat szeretném megépíteni”

A közös munka során kiderült, hogy a minimál szerelmese, a letisztult formákat keresi. Ezt a szemléletet tükrözi a rendkívül nagyvonalú épülettömeg. A helyi szabályozások itt is kompromisszumokat követeltek, de sikerült kreatív megoldásokkal megfelelni az előírásoknak. A lapostető nem megengedett ezen a területen, mégis a ház tömege egy modernebb vonalvezetést igényelt. A népi építészetből merítettünk ötletet és a vízcsendesítők formavilágát értelmeztük újra, így sikerült egy optikai csalódást előidéznünk: lapostetőnek néz ki, holott van dőlésszöge a tetőnek. Anyaghasználatában a ház szintén a homogenitásra törekszik, a nagyvonalú építészeti gesztusokat erősítik a letisztult felületek, a kevés anyag megjelenése. A külső és a belső tér határának elhomályosítása hitvallásunk egyike, amit itt is alkalmaztunk.

A befele forduló családi élet az intimitást részesíti előnyben, így pengefalakkal akadályoztuk meg a belátást, ezzel is a domináns építészeti nyelvet helyeztük előtérbe. A végeredmény egy valóban egyedi, személyre szabott térszerkezettel létrehozott ház, melynek megjelenése valóban sokat elárul a megrendelőről és a tervezők határozott építészeti szemléletmódjáról.