Villa a hegyoldalban

A hegyoldalban található, több mint 12 méteres lejtéssel rendelkező, 1724 m2-es telek Zalaegerszeg nyugati részén fekszik. A terepviszonyokból fakadóan az északi és nyugati szomszédok magasságban lejjebb helyezkednek el. A telepítés során elsősorban a nyugati szomszéd volt meghatározó. A telepítést a fentiek függvényében és a gépjárműs megközelítés szempontjából a telek délkeleti sarkára kellett elhelyezni.

A Megrendelő szakmabeli, így egyértelmű kérése volt, hogy olyan tereket hozzunk létre, amiben mindennek meg van a hely, hatalmas a térérzet és folyamatos kilátás nyílik a panorámára. Így került a nappaliba egy 12 méteres beépített szekrény és az északi homlokzatra nagytáblás nyílászárók. Ebből az okból lett a ház kétszintes.

Megérkezés és vendég szint

A megérkezés gyalogosan és gépjárművel is a déli oldalon történik. Mindkét esetben azt szerettük volna elérni, hogy azonnal rálátás nyíljon a panorámára. A garázsból egy üveg zsilipen keresztül érkezünk meg a központi közlekedőbe, lépcsőtérbe. Észak felé teljes kilátás nyílik. Gyalogosan érkezve már a kapuból, a főbejárton keresztül átlátunk a házon. Az előtérből nyílik egy vendég mosdó, egy gardrób, a garázsba vezető közlekedő, a nappali szintre vezető lépcső és a vendégszobához vezető közlekedő. A vendégszoba és a vendég fürdő felé kitárul a kétszintes nappali-konyha-étkező tér. A közlekedő végén kapott helyet a dolgozó szoba.

Nappali és master szint

A nappali szintre lifttel, vagy lépcsőn keresztül érkezünk meg, egyből rálátva a fókuszba helyezett szobor szerű fára. Balra a master blokk, jobbara a konyha-nappali-étkező található. A master blokk elosztó tere egy impozáns gardrób. Innen nyílik észak felé a hálószoba, melynek teljes kilátása nyílik a környezetre. 

A gardróbon áthaladva jutunk el a fürdőszobába, ahol az alapvető berendezéseken túl egy szauna kapott helyet, ami közvetlen kapcsolatban áll a pihenő terasszal. A bensőséges hangulat érdekében a pihenő teraszt visszább húztuk az épületbe, a szomszéd felé tömör kerítést terveztünk és ennek folytatását örökzöld növényzettel zártuk. 

A lépcsőtől jobbra fordulva elénk tárul a kétszintes, több mint 6 méteres belmagasságú reprezentatív nappali tér. A helyiség hátoldala egy egybefüggő beépített szekrénysor, ami képes elnyelni a mindennapi használati tárgyakat. Mindenek meg van a helye. 

A konyhaszigetet úgy terveztük, hogy a reggeli étkezések során besüssön a keleti napfény és rálátásunk legyen a fókuszpontba állított fára. A reggeli kávénkat pár lépésre innen, az étkezőből nyíló tolóajtón túli teraszon tudjuk elfogyasztani. 

A nappalin áthaladva a grillteraszra érkezünk, amit egy állítható dőlésszögű teraszárnyékoló véd az esőtől és a keleti naptól. A kertben helyet kapott egy kisebb terasz is, amit dedikáltan a délutáni kikapcsolódásra, borozásra terveztünk meg.

Tömegformálás

Az épület tömegformálása kéz a kézben jár a funkcióval. A terep formálta a házat, így eltolással kétszintes lett, melyet felhasználtunk a nappali terek belmagasságának növelésére. 

Összeségében három blokkra bontottuk a házat; Keleti garázs és master, közlekedő mag, és a nyugati kétszintes vendég és nappali blokk.

Az utca felől egy csendesebb, egyszintű épület látszik, míg az északi homlokzaton megjelenik a ház teljes arca.

A tervezés felüdülés volt számunkra, mert a Megrendelő igények, a funkciók, a telek adottságai és Mi elképzeléseink kéz a kézben jártak. A ház szinte önmagát tervezte, mi csak papírra vetettük.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!